Superpotraviny

Fytoestrogeny

.

.

Fytoestrogeny jsou látky působící jako ženské pohlavní hormony (estrogeny), doslovný překlad rostlinný hormon, z řeckého phyto (rostliny) a estrogen (hormon). Zodpovídají za regulaci menstruace i plodnosti a pečují o dobrý stav srdce, svalů i kostí. Jejich hladina začne v přechodu klesat.

Mají pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu i krevního tlaku, působí proti diabetu a arteoskleróze. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob i osteoporózy a snižují riziko vzniku některých druhů rakoviny, prokázán je jejich přínos u karcinomu prsu a prostaty. 

.

.

Až 80 % žen v menopauze trápí nepříjemné projevy klimakterického syndromu, který je navozený nedostatkem estrogenu. 

Fytoestrogeny obsahují jahody, otruby, rajčata, lilek, mrkev, zelí, kapusta, brokolice, květák, romanesco, sója, hrách, tofu, lněné semínko, mléčné výrobky, vejce, ořechy, kokosový olej, losos, chia semínka, batáty, quinoa, hnědá rýže, jetel luční, chmel otáčivý, šalvěj lékařská, chřest hroznovitý (šatavari), maca peruánská, máta, andělika lékařská.

.

.

Nejlepší zdroj fytoestrogenů je sója, ale musí být fermentovaná, takže jíme ve formě tofu, tempehu, natta a sójové omáčky.

Bez zdravé stravy, pohybu, spánku a s přemírou stresu nás ani fytoestrogeny od průblémů nezachrání.